Hvad er sundhed for mig?

Skærmbillede 2015-10-03 kl. 12.17.26


Sundhed er noget svært noget… For hvad er sundhed egentligt?

Det er meget individuelt hvordan folk definerer sundhed, men jeg vil prøve i dette indlæg, at komme med mit svar på hvad sundhed er for mig.

For det første er det med sundhed rigtig svært for mig. Det skyldes at da jeg var barn/teenager var jeg overvægtigt, hvilket gik ud over min selvtillid og selvværd. Men det er en helt anden snak, som vi kan tage en anden dag.
Men for hver dag der går, indser jeg mere og mere, hvad sundhed er for mig.

Det som spiller en rigtig stor rolle for min sundhed, er det mentale sundhed.
Det der med at tage sig tid til forskellige ting, og give sig lov til det.
I mit tilfælde kunne planen egentligt være, at jeg har meldt mig på et hold i fitness centeret, og er opsat på det. Men hvis jeg så ikke føler for det alligevel, både psykisk eller fysisk, så giver jeg mig selv lov til at melde mig af, og istedet tage til vandet og gå en dejlig tur eller blot blive under min dyne på sofaen.
Det kunne også være, at jeg en torsdag aften var sindsyg sliksyg, og derfor gav mig selv lov til at tage et stykke chokolade.
Hvis ikke jeg giver mig selv lov til disse ting engang imellem, så bliver livet sgu for surt, og det er livet altså for kort til – bum.

Det mentale spiller også en utrolig stor rolle når du står nede i fitness centeret. Hvis du har fået taget nej-hatten på, og du kun tænker trælse tanker om dig selv, så bliver det ikke en god træning. Tænk istedet
“Fedt at jeg er taget herned! Nu skal den bare have max smadder”.
Det kan være med til at din træning bliver bedre, og du derved giver dig selv noget mere, og måske tager et kilo eller to ekstra på i squat.

Derudover er den fysiske sundhed jo også en stor del.
Jeg vil rigtig gerne træne 4-5 gange om ugen, men hvis ikke jeg kommer op på det antal, er det også helt ok. Træning skal ikke være noget træls noget, det skal man gøre fordi man har lyst.
De seneste to uger har jeg ikke trænet overhovedet fordi jeg simpelthen ikke har haft tid, lyst og overskud til det, og derfor nedprioteret det. Og fair nok, nu skal jeg bare op på hesten og afsted igen!

En anden ting, som spiller en rigtig stor rolle for min sundhed er søvn.
Hvis jeg ikke får mine 8-9 timers søvn, så er jeg altså ikke dejlig at være sammen med.
For det første magter jeg ikke noget, jeg er meget mere sulten(ofte sliksulten), jeg er sur og tvær og bare rigtig øv. Derfor prioritere jeg min søvn rigtig rigtig højt.
Apropos sult, så er mad også en stor del af mit liv – hvis man kan sige det… Men det er det altså.
At jeg spiser sundt og varieret er en stor faktor for hvad min sundhed er.
Og netop at det er varieret er vigtigt.
Jeg spiser ikke kun grøntsager og kød. Jeg spiser også chips, slik, brød osv. men i begrænset mængder, og det er netop der hele hemmeligheden gemmer sig. Man kan sagtens spise de “syndige” madvarer, hvis bare man spiser dem i begrænset mængder.
Jeg har en deal med mig selv, at jeg ikke spiser usundt fra mandag til torsdag, men i weekenden giver jeg mig selv lov til det, hvis altså jeg har lysten til det (hvilket jeg ofte har), og det er sgu også okay.

Derfor handler sundhed altså for mig, om utrolig meget balance.
Giv dig selv lov til at tag en off-dag i ny og næ. Æd dig fed i kage og chips hvis det er det du lyster, hvis bare størstedelen er motion og sund kost, betyder den kage ikke en skid.
Lær også at sige til dig selv, at du faktisk er ok som du er. Se på dine lækre sider, istedet for at se på din(e) delle(r) hist og her.
Det tager tid – tro mig, jeg er ikke kommet til det punkt endnu, men jeg kæmper videre.

Gør ikke din træning og kost til noget surt og trælst.
Nyd livet.

//Maja

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

2 Kommentarer

 • Svar saraschroeder 3. oktober 2015 at 15:46

  Flot indlæg!! Så rigtig ramt!

  • bymaja
   Svar bymaja 3. oktober 2015 at 15:52

   Tusind tak! Meget svært at sætte ord på hvad sundhed egentligt er…

  Skriv en kommentar